Fritidsbanken samlar in och lånar ut sport- och friluftsutrustning, ungefär som ett bibliotek. Över en miljon prylar har lånats ut på Fritidsbanken sedan starten 2013 och utrustningen är skänkt från privatpersoner, föreningar och företag.
Många köper sport- och friluftsutrustning som sedan används vid få tillfällen. Det kan vara skridskor som barnen växer ur, skidor som sällan får se snö eller golfsetet som mest samlar damm. Efter en tid i garage och förråd kastas ofta fullt fungerande saker, vilket är ett slöseri med befintliga resurser och bidrar till överkonsumtion.
På Fritidsbanken lånar barn och vuxna utrustning för sport- eller fritidsaktiviteter de utövar sällan eller vill prova på, även i jobbet. Gillar de aktiviteten och vet att de kommer utöva den frekvent blir investeringen i en egen utrustning ett hållbart köp. Den som har utrustning hemma som inte längre används kan skänka den till Fritidsbanken med vetskapen om att den kommer andra till nytta och glädje. Även företag kan skänka utrustning som av olika anledningar blivit över och inte kommer säljas.
Det är alltid gratis att låna på Fritidsbanken vilket gör att ekonomi inte är ett hinder för människor att sporta och idka frituftsliv. Att röra på sig samt att utöva aktiviteter tillsammans med andra har hälsosam inverkan på människan vilket också är bra för samhället. Varje lokal fritidsbank är också en arbetsplats där människor som behöver ges möjlighet till arbetsträning.
Fritidsbanken Sverige är en ideell förening vars medlemmar är de som driver lokala fritidsbanker, vilket oftast är kommuner. Föreningen finansieras främst av bidrag från offentlig sektor och stiftelser och arbetar med nyetablering och utveckling av landets fritidsbanker. De lokala fritidsbankerna bekostar den egna driften.
All utrustning är skänkta från både privatpersoner och näringsliv.
Det är helt kostnadsfritt att låna sport- och fritidsprylarna vilket är i toppskick då Fritidsbanken arbetar kontinuerlig med underhåll för att förlänga dess livslängd. Skridskor slipas, skosnören byts och läderdetaljer smörjs. Fritidsbankens verksamhet bidrar till folkhälsan, minskad konsumtion och att de produkter som redan är producerade används i högre grad.